محیط زیست عزیز ما
امروز به فکر باش؛ پشیمانی آینده سودی ندارد ...

دریاچه و تالاب بینالمللی هامون
نامهای قدیمی: دریاچهٔ سیستان، دریاچهٔ زَرَنگ
دریاچه و تالاب بینالمللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه همچنین هفتمین تالاب بینالمللی جهان و دوازدهمین ذخیرهگاه زیستکره کشور محسوب میشود که در سال ۹۵ در شبکه جهانی ذخیرهگاههای زیست کره در یونسکو ثبت شده است.

تالاب میانکاله
تالاب بینالمللی میانکاله
تالاب میانکاله در مازندران یک شبه جزیره ای در منتهی الیه جنوب شرقی دریای خزر است که در فاصله دوازده کیلومتری شمال شهر بهشهر واقع در استان مازندران قرار گرفته است. این شبه جزیره دارای مساحت بیش از 68 هزار هکتار و ارتفاع بین 15 تا 28 متر کم تر از سطح دریای آزاد است. میانکاله از سال 1348 به عنوان یک منطقه حفاظت شده نامگذاری شد و هم اکنون نیز تحت حفاظت محیط زیست است. تنوع آب و هوایی کشور عزیزمان ایران و وجود اقلیم های مختلف، کوهستان ها و جنگل ها، رودها و جلگه ها، سواحل، تالاب ها و دریاچه ها، دشت ها، چمنزارها و مراتع وسیع موجب شده تا این اقلیم ها مامنی مناسب برای زندگی گونه های متنوع حیوانی در نظر گرفته شود و تنوع مجموعه ای از جانورانی که بسیار نایاب هستند را امروزه می توان در این مکان ها یافت کرد.

تالاب شادگان
یکی از تالابهای بزرگ ایران (خوزستان)
تالاب شادگان خوزستان سرزمینی آبی است. نقطهای از جاهای دیدنی خوزستان که تلاقی آب و آفتاب و نخل و نی زار ترکیب جذابی را بوجود آوردهاند. از یک سو گاومیشها برای آبتنی به آب میزنند و از سوی دیگر پرندگان مهاجر بر فراز آب و نخل بال میکشند. مردانی سوار بر قایقها با پارویی در دست در تالاب تصویر اولیه شما از این منطقه خواهد بود. همزیستی مسالمت آمیز حیوان و انسان به وضوح در این تالاب قابل رویت است.

مرداب سبز رنگ سراوان
دریاچه سراوان (زمردی در طبیعت شمال)
مرداب سراوان یکی از جاذبههای طبیعی در نزدیکی شهر رشت و در پارک جنگلی سراوان قرار دارد. پوشش گیاهی خاص تالاب سراوان باعث شده تا فرشی سبزرنگ روی سطح آب را بپوشاند و منظرهای خیرهکننده را به وجود آورد.

جنگل زیبای سراوان
جنگل زیبای سراوان (جنگلهای گیلان)
استان شمالی که بخاطر جنگلهای هیرکانی و سرسبز، آب و هوای پاک، طبیعت زیبا، جاذبههای تاریخی، سواحل و تالابها، نه تنها در کشور، بلکه در جهان هم شهرت دارد و تقریبا در همه فواصل سال پذیرای هزاران گردشگر از داخل و خارج از کشور است. اما پشت این سرسبزی و جاذبههای طبیعی و گردشگری، مشکل زباله سراوان تبدیل به یک معضل شده و در میان سرسبزی جنگلهای گیلان، کوه زباله ۹۰ متری سراوان، سرسبزی این منطقه را با تهدید روبرو کرده است.

تالاب انزلی
تالاب بندر انزلی یا مرداب بندر انزلی
تالاب انزلی که در ۴۰ کیلومتری شمال رشت قرار گرفته یکی از بکرترین مناطق شمال است که هر ساله میلیونها گردشگر داخلی و خارجی را بهسوی خود جذب میکند. تالاب انزلی یکی از زیباترین و مهم ترین تالاب های کشور است که در نوع خود بینظیر است. به عقیده اکثر کارشناسان محیط زیست کشور، این تالاب بین المللی نه تنها در ایران، بلکه در جهان نمونه است و از تنوع زیستی زیادی برخوردار است. جالب است بدانید آب این تالاب از آبهای شیرین هست که همین امر باعث ایجاد تنوع زیستی در این تالاب شده است.

تالاب انزلی
تالاب بندر انزلی یا مرداب بندر انزلی
تالاب انزلی که در ۴۰ کیلومتری شمال رشت قرار گرفته یکی از بکرترین مناطق شمال است که هر ساله میلیونها گردشگر داخلی و خارجی را بهسوی خود جذب میکند. تالاب انزلی یکی از زیباترین و مهم ترین تالاب های کشور است که در نوع خود بینظیر است. به عقیده اکثر کارشناسان محیط زیست کشور، این تالاب بین المللی نه تنها در ایران، بلکه در جهان نمونه است و از تنوع زیستی زیادی برخوردار است. جالب است بدانید آب این تالاب از آبهای شیرین هست که همین امر باعث ایجاد تنوع زیستی در این تالاب شده است.

دریاچه الندان
آببندان پله ازنی
دریاچه «الندان» یا به گفتۀ مردم بومی منطقه، محل «آببندان پله ازنی» در منطقۀ جنگلی پله ازنی، در توابع بخش چهاردانگه شهرستان ساری، قدمتی حدود دو نیم میلیون سال دارد. آب این دریاچه از بارش برف و باران تامین میشود و هیچ رودخانه یا چشمهای در شکلگیری آن دخیل نبوده است. نوع خاک و نحوه قرارگیری آن منجر شده حتی بر اثر بارندگی کم تمام آبهای برف و باران به طرف آن جریان پیدا کند و نفوذ ناپذیری خاک آن باعث شده ماندگاری آب در این آب بندان زیاد باشد. همچنین وسعت دریاچه «الندان» ۱۷ هکتار است که در زمان بارندگیهای زیاد حتی به ۳۰ هکتار هم میرسد. این دریاچه در فصل زمستان محل سکونت و زندگی اردکهای وحشی است.

ریگ زرین
نگینی درخشان در کویر
در شمال روستای «ساغند» در استان یزد، ریگ «زرین» یا «مغستان» قرار گرفته است، ویژگی اصلی این ریگزار را ارتفاع بسیار بلند و کوهی درست در وسط این ریگزار میدانند که آن را به دو قسمت جنوبی و شمالی تبدیل کرده است. سطح کویر را نمکزار پوشانده و در حاشیه نمکزار نوار باریکی از خاکهای رسی باد کرده قرار گرفتهاند. این کویر از جنوب غربی به کوه بنه شورو، از جنوب به ارتفاعات نتاک و معدن مس چادرملو محدود میشود که در حال حاضر یکی از مهمترین معادن اورانیوم در ایران را در خود دارد که در سال ۱۹۸۵ میلادی کشف شد. در جنوب این کویر نیز معادن چادرملو با سنگهای مس، آهن و طلا قرار گرفتهاند. روستای «ساغند» را یکی از روستاهای هدف گردشگری این منطقه از استان یزد میدانند که بافت تاریخی با ارزشی را نیز در خود دارد.

دشت لار
از زیباترین دشتهای ایران
دشت لار یکی از دشتهای دیدنی ایران است که در مرز دو استان تهران و مازندران قرار دارد. این دشت زیبا در نزدیکی تهران واقع شده و از مقاصد بکر و تماشایی برای طبیعتگردی و گردش در دل طبیعت است. دشت لار همچنین با عنوان پارک ملی لار نیز شناخته میشود و از مناطق شکار ممنوع و تحت حفاظت محیطزیست به شمار میرود. دشت لار، یکی از زیباترین دشتهای ایران است که در مرز دو استان تهران و مازندران جای گرفته است. این دشت در طول تاریخ بهدلیل داشتن آبوهوای خنک و دلپذیر، مناظر تماشایی با گلهای زرد و شقایقهای قرمز و وجود چشمهسارهای فراوان همیشه مورد توجه قرار گرفته است و از تفرجگاههای ییلاقی شاهان و حاکمان بود. در گذشته، لار بخشی از ناحیه تاریخی قصران از توابع طبرستان به شمار میرفت و با نام دشت لار قصران شناخته میشد. دشت لار ۷۳ هکتار و ۵۰۰ مترمربع مساحت دارد. این دشت رویایی و دلنواز در سال ۱۳۵۴ به نام پارک ملی ثبت شد و جزو مناطق حفاظت شده سازمان محیطزیست کشور قرار گرفت. بر اساس مصوبه شورای عالی حفاظت محیطزیست دشت لار از سال ۱۳۶۱ بهعنوان منطقه حفاظت شده اداره میشود و از سال ۱۳۷۰ نیز برخی از مناطق بالغ بر ۵۶ هزار هکتار، جزو منطقه شکار و تیراندازی ممنوع قرار گرفته است.

جنگلهای بلوط لرستان
از با ارزشترین ذخایر جنگلی جهان
حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مساحت استان لرستان پوشیده از جنگل است که این جنگلهای حوزه رویشی زاگرس از با ارزشترین ذخایر جنگلی جهان است. مهمترین گونه گیاهی در جنگلهای لرستان بلوط است که این درختان نقش فوقالعاده اکولوژیستی دارند و منابع مهمی برای حفظ آب و خاک محسوب میشوند.