محمد امامی کاشانی


اطلاعات شناسنامه ای

تاریخ تولد: ۱۳۱۰/۰۷/۱۰
تاریخ وفات: ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
محل وفات: تهران، ایران
محل دفن: حرم مطهر امام رضا علیه السلام، مشهد، خراسان رضوی، ایران


دلیل شهرت

عالم دینی

متولی و مدیر مدرسه عالی شهید مطهری، نماینده تهران در مجلس خبرگان رهبری در دوره‌های ۱ تا ۵ و امام جمعه موقت تهران از ۸ آبان ۱۳۶۰

علت وفات

بیماری

ایست قلبی

توضیحات و جزئیات بیشتر

محمد امامی کاشانی در تاریخ 10 مهر ماه سال 1310 در کاشان در خانواده ای مذهبی متولد شده است. پدر او میرزا ابوتراب امام جمعه، امام جمعه کاشان بود. او از سال 1317 تحصیلات ابتدایی را آغاز کرد و از سال 1323 به حوزه علمیه کاشان رفت، ادبیات عرب را نزد آیت الله راستی آموخت.

وی به سفارش آیت الله یثربی در سال 1328 به مدرسه سپه سالار تهران رفت، اما پس از گذشت دو ماه با نامه ای که پدرش برای آیت الله بروجردی نوشته بود، راهی قم شد و در مدرسه فیضیه مشغول تحصیل شد، او در این زمان هم حجره آیت الله محمدرضا مهدوی کنی بود.

او دروس مقدمات و سطح را در محضر امام موسی صدر، مهدی حائری، محمد صدوقی، سیدشهاب الدین مرعشی نجفی، مجاهدی تبریزی و علی مشکینی آموخت، و در دروس میرزا جواد تبریزی و شیخ مرتضی حائری نیز حاضر شد. 23 ساله بود که در درس خارج فقه و اصول امام خمینی، آیت الله بروجردی و آیت الله محقق داماد شرکت کرد، او همچنین دروس فلسفه و عرفان را نزد علامه طباطبایی و آیت الله سیدابوالحسن رفیعی آموخت.

امامی کاشانی در سال 1340 تدریس دروس سطح در مدارس علمیه تهران را آغار کرد، او در سال 1342 در سفری کوتاه به نجف رفت و در درس سیدمحسن حکیم و آیت الله خویی حضور یافت.

او فعالیت های سیاسی اش را از سال 1340 آغاز کرد، و در مسیر سازماندهی مبارزات مردمی به رهبری امام علیه رژیم پهلوی تلاش بسیاری کرد، او در این مسیر بارها دستگیر شد و در سال 1355 به گنبد کاووس تبعید شد.

او در سال های 1349 و 1350 در مساجد تهران از جمله مسجد هدایت علیه شاه سخنرانی می کرد، و به همین خاطر ممنوع المنبر شد. در سال 1356 جزو هسته مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران بود، و بعد از صدور حکم و بیانیه امام خمینی آن را منتشر می کرد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1358 به همراه جمعی از جوانان، انجمن اسلامی دانش آموزان را تاسیس کرد، و در سال 1359 به نمایندگی از مردم کاشان در راهی اولین دوره مجلس شورای اسلامی شد.

او همچینی ریاست دیوان عدالت اداری که در سال 1361 آغاز به کار کرد را برعهده داشت. امامی کاشانی با حکم امام خمینی به عنوان یکی از اعضای هیئت بازنگری قانون اساسی نیز بوده است.

در سال 1362 از سوی امام خمینی به عنوان عضو شورای نگهبان منصوب شد، و تا سال 1378 در این شوار عضویت داشت. او از سال 1362 تا 1397 نیز نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری بود.

کتاب «خط امان» اثر امامی کاشانی است که در دو جلد به چاپ رسیده است. جلد اول کتاب در رابطه با ادله عقلی و فلسفی اثبات امام زمان(عج) است و جلد دوم به نظریات ادیان مسیحی و یهودی درباره مصلح و منجی آخرالزمان می‌پردازد.


نقل قول ها و پیام های مرتبط

انا لله و انا الیه راجعون

رحلت عالم وارسته حضرت آیت الله محمد امامی کاشانی ، نماینده مردم در مجلس خبرگان رهبری ، امام جمعه موقت تهران و رئیس مدرسه عالی شهید مطهری و از یاران انقلاب و نظام اسلامی، دوست داران وی را در غم و اندوه فراوان فرو برد.

اینجانب فقدان این فقیه متعهد را به مقام معظم رهبری، بیت معزز، عموم شاگردان و علاقه مندان به ایشان خصوصا مردم شريف کاشان و تهران تسلیت عرض می کنم.

امید که روح بلند ایشان در جوار حضرت حق آرام و مورد رحمت و آمرزش الهی قرار گیرد.

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم
إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ

ارتحال روحانی جلیل‌القدر و مجاهد نستوه آیت‌الله حاج شیخ محمد امامی کاشانی، یار ثابت‌قدم انقلاب و امام (ره) و رهبری، موجب تأسف و تأثر شد.

آیت‌الله امامی‌کاشانی در طول حیات بابرکت خویش به‌عنوان شخصیتی بااخلاق و متانت و عالمی بزرگوار در ترویج معارف اسلامی و شعائر دینی و مذهبی اهتمام داشتند و در دوران نهضت اسلامی علیه رژیم ستم‌شاهی با نقش‌آفرینی فکری و انجام سخنرانی‌های روشنگرانه در مساجد تهران تلاش فراوانی در راه دشوار به‌ثمر نشستن آرمان‌های حق‌طلبانه و تحقق نظام اسلامی ایفا نمودند.

ایشان همچنین در طول سال‌ها فعالیت مستمر، که با تعهد و دلسوزی همراه بود، کارنامه‌ای درخشان و ماندگار از خود برجای گذاشتند که ریاست مدرسهٔ عالی شهید مطهری، امامت موقت جمعه تهران، عضویت در شورای نگهبان و نمایندگی مجلس خبرگان رهبری، بخش‌هایی از خدمات این مجاهد عالی‌قدر می‌باشد.

اینجانب ضمن عرض تسلیت به مقام معظم رهبری، روحانیت معزز و حوزه‌های محترم علمیه، اساتید و طلاب مدرسهٔ عالی شهید مطهری، مردم شریف تهران و کاشان و بیت مکرم، برای این فقیه وارسته رحمت واسعه و علو درجات و برای بازماندگان صبر و سلامتی از درگاه خداوند متعال مسئلت می‌کنم.

بسم الله الرحمن الرحیم

درگذشت عالم بزرگوار مرحوم آیت‌الله آقای حاج شیخ محمد امامی کاشانی رحمت‌الله‌علیه را به خاندان محترم و بازماندگان و شاگردان و ارادتمندان ایشان تسلیت عرض می کنم.
این عالم متقی و خدوم در طول سال های متمادی، چه پیش از پیروزی انقلاب در مجموعه‌ روحانیت مبارز و چه پس از آن در جایگاههای حساس مانند شورای نگهبان، مجلس خبرگان، امامت جمعه‌ی تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، مدرسه شهید مطهری منشاء خدمت به کشور و نظام جمهوری اسلامی بوده‌اند، و امید است این همه در نامه‌ حسنات ایشان مقبول درگاه الهی باشد. خداوند رحمت و مغفرت خود را شامل حال آن مرحوم فرماید.

سید علی خامنه‌ای
۱۴۰۲/۱۲/۱۳

بسم الله الرحمن الرحیم

إذا ماتَ المؤمن الفقیه ثلُمَ فی ألإسلام ثُلمة لا یَسُدّها شَیء

رحلت عالم وارسته و یار دیرین امام و انقلاب، حضرت آیت‌الله محمد امامی کاشانی (ره) موجب تأثر و اندوه خاطر گردید.

این روحانی پارسا و مجاهد که از مبارزان نهضت امام خمینی (ره) بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با حضور تاثیرگذار در نهادهای مهم سیاسی و فرهنگی کشور از جمله در سنگر عبادی و سیاسی نماز جمعه تهران، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، عمر شریف خود را در دفاع و صیانت از آرمان‌های انقلاب، خدمت به نظام اسلامی و مردم سپری کرد و خدمات ماندگاری بر جا گذاشت که یقینا در خاطر مردم قدرشناس ایران اسلامی برای همیشه باقی خواهد ماند.

اینجانب این ضایعه را محضر مقام معظم رهبری مدظله العالی، حوزه‌های علمیه، شاگردان و علاقمندان و به ویژه بیت مکرم آن مرحوم تسلیت می‌گویم و از درگاه خداوند متعال برای ایشان علو درجات و حشر با اولیای الهی را مسئلت دارم.

سید ابراهیم رئیسی

رئیس جمهوری اسلامی ایران